Saturday, December 5, 2009

of masak-masak

dengan nama Allah yang maha lemah lembut pada hamba dan ciptaannya

uh, ummi suka dan pandai masak!

me? ntah la. my answer would be: stakat ni takde lagi la orang sakit perut ke mati when they eat my cooks

baru perasan dan tahu kenapa. mybe this aren't the exact answers.. my poor observation on people around..

first, sebab ummi mmg naturely pandai masak+cepat+nampak senang+selalunya sedap? hmm..

second, sebab ummi da masak bertahun-tahun since ummi kecik? ummi keep telling us this when i and my sisters moaning n lazying bila nak masak plus cakap tak tahu masak pe.. dulu ummi masak pakai dapur kayu, lagi susah...

third, sebab ada abah? abah suka makan ummi masak! and ada je request order

fourth, sebab ummi ada anak-anak yang suka makan. hehehe. selalu suka makan...

fifth, sebab ummi ada ramai pembantu which are her girlss. so senang..masak sorang-sorang penat tahu!

sixth, sebab abah lagi! abah suka beli barang yang macam-macam banyak so nak abeskan kena la masak macam-macam.

seventh, sebab ummi suka tanya resepi pada orang n try. yang ni best! kalau semua orang kat rumah suka, ummi akan lagi selalu masak! kalau tak abes=tak sedap ummi akan masak lagi sampai sedap dan jadi!

eighth, sebab abah juga cepat je belikan bahan-bahan nak masak. cakap je nak masak pe, sume akan ada. tak pun if abah nak makan apa-apa siap beli barang terus. jadi ummi akan masak dengan senang hatinya. abah rajin sangat gi pasar

ninth, sebab ummi sangat rajin! wuwuwu, dan banyak je project menyempat. oh..pagi ni selain daripada sarapan, ummi buat custard jagung! juga tak duduk diam!

tenth, sebab kalau ummi akan masak juga walaupun penat, pening-pening ke demam ke if ummi tak masak, nanti abes la sume lapar..hehehe..sebab..sebab..

see...banyakkan sebab! ya, Allah menjadikan semuanya dengan sebab musabab. ada yang kita suka, ada yang tak. ada faktor-faktor luar dan dalam. yang pasti Allah menjadikan kita dengan kemahiran yang sangat luas. tinggal lagi terpulang kepada diri sendiri untuk mencungkil, mengasah dan tajamkan! kadang-kadang kesempatan memperbaiki didatangkan oleh Allah depan mata. ada yang grab, dan tak kurang yang buat-buat buta...

ya Allah, bisakah aku menjadi sebaik ummi? izinkan aku Allah..


utrujah (yang nak pandai masak tapi malas): pagi ni ummi ugut budak2 ni yang suka tido pagi dengan ugutan yang sama masa time saya suka tido dulu2..hehehe. sekarang pun suka lagi, cuma tak dahsyat sgt la cm budak2 ni:) peace (^_^)v


2 comments:

yang memberi hati